Shiitake grybai


shiitake grybai Kaina Vilniuje. 1 kg kaina švieži arba šaldyti 10 eur/kg. Džiovinti 40 Eur/kg

 

Shiitake grybai – naujovė jūsų maisto racionui

Nuo seniausių laikų žmonės naudoja grybus įvairiausiems tikslams. Nors archeologai pastebi, jog valgomų grybų rūšys augo dar prieš 13 tūkstančių metų, pirmi patikimi šaltiniai teigia, jog ši gyvybės forma maistui pradėta vartoti Kinijoje, keletą šimtmečių prieš Kristų. Kinai juos vertino ne tik dėl skonio, bei tinkamumo valgyti, bet ir dėl medicininių savybių. Vieni labiausiai jų pamėgtų – shiitake grybai, kupini įvairiausių teigiamų ypatybių.

Kas gi tie shiitake grybai?

Jau daugiau nei šešis tūkstančius metų, shiitake grybai Azijoje žinomi kaip ilgaamžiškumo, bei sveikatos simbolis. Nuo pat jų atradimo, dėl daugybės teigiamų medicininių savybių, šie augalai naudojami sveikatos palaikymo tikslais. Vis dėl to, produktas išsiskiria ir unikaliu skoniu, kuris bėgant metams padėjo produktui pasiekti ir amerikiečių virtuvę. Be to, nors dauguma grybus laiko ir ruošia kaip daržoves, iš tiesų tai yra unikalus, gyvas organizmas su specifinėmis auginimo bei paruošimo savybėmis, neturintis nei lapų, nei šaknų. Shiitake grybai – ne išimtis. Tad kuo gi išsiskiria ši egzotiška, vis labiau populiarėjanti daugelio patiekalų dalis?

Shiitake grybai bei jų nauda

Nuo seno shiitake grybai laikomi vienu geriausių ne gyvulinės kilmės geležies šaltinių. Tačiau neseniai atlikti bandymai įrodė, jog geležis gaunamas iš būtent šio produkto yra kur kas vertingesnis, nei manyta iki šiol. Nors tyrimai buvo atliekami su gyvūnais (laboratorinėmis žiurkėmis), o ne žmonėmis, analizė atskleidė jog džiovinti shiitake grybai turi geležies, įsisavinamo taip pat lengvai, kaip ir naudojamo maisto papildams. Dėl šios savybės, produktas ypač rekomenduojamas žmonėms, suvalgantiems mažai gyvulinės kilmės produktų arba iš vis jų nevartojantiems.

Nors pastaruoju metu atliekamuose tyrimuose daugiausiai dėmesio skiriama produkto poveikiui imuninei sistemai, daugybė tyrėjų atkreipia dėmesį ir į širdies bei kraujagyslių veiklą gerinančias savybes. Shiitake grybai neleidžia per dideliam kiekiui imuninių ląstelių prilipti prie kraujagyslių sienelių. Tam, kad imuninės ląstelės, bei kitokios molekulės priliptų prie kraujagyslių sienelių, reikalingos tam tikros baltymų molekulės, vadinamos adhezija. Šiek tiek pristabdydami adhezijos molekulių gamybą shiitake grybai palengvina širdies darbą ir gerina kraujagyslių veiklą, iš tiesų nepakenkdami jūsų imuninei sistemai.

Taip pat shiitake grybai gali būti vienas geriausių auginamo maisto šaltinių, nesutrikdantis gamtos pusiausvyros bet ją palaikantis. Nors visame pasaulyje daugiausiai auginami nenatūralioje aplinkoje (ant medienos pjuvenų blokų), shiitake grybai lengvai gali augti ir miškuose, ant kietos medienos. Šis auginimas yra vadinamas miškų ūkininkavimu ir jau spėjo išpopuliarėti JAV.

Taigi kaip jau žinote, produktas pasižymi daugybe teigiamų savybių. Visų pirma šie grybai itin maistingi, bei naudingi vegetarams, veganams, bei mažai mėsos suvalgantiems žmonėms. Be to shiitake grybai pagerins jūsų širdies bei kraujagyslių veiklą.