Straipsniai


Namuose užauginti pievagrybiai ant mūsų stalo

 

pievagrybisJau nuo seno tradicinė lietuvių virtuvė sunkiai įsivaizduojama be grybų. Grybai daugelyje šalių naudojami kaip prieskonis, kuris suteikia patiekalams nuostabų skonį, tačiau mes įvairiausius grybus naudojame garnyrų, padažų, įvairių sriubų gaminime, o kartais jie tampa net ir pagrindiniu pietų patiekalu.  Ne išimtis ir pievagrybiai. Pagrindinis skirtumas tai, kad jie neauga miške ir juos galima auginti ištisus metus ir namų sąlygomis. Tad, nenuostabu, kad bet kuriuo metų sezonu užsukę į parduotuvę nesunkiai jų įsigysime. Kita vertus, jei pievagrybius augintume namuose tai ne tik sutaupytumėm, bet ir valgytumėm sveiką ir ekologišką produktą. Taigi, išsamiau pakalbėkime apie šiuos nedidelius, baltus grybukus, kurie yra taip pamėgti viso pasaulio gurmanų.

 

Kaip pievagrybiai pasiekė mūsų stalą?

 

pievagrybiai briketuose 2Žmones pievagrybius naudoja kaip maistą jau daugiau nei 400 metų. Pasakoja, kad vienas žemesnės klasės atstovas gyvenęs šalia Paryžiaus pastebėjo, kad ant jo komposto krūvos pradėjo augti grybai su baltomis kepurėlėmis. Vėliau paaiškėjo, kad šie grybai puikiai auga ir ant mėšlo, neveikiančiose šachtose ir net akmens kasyklose. Įdomiausia tai, kad pievagrybių grybiena pernešta į kitą vietą nesunyksta, o tik dar labiau subujoja. Šis atradimas sudomino tuometinius mokslininkus ir netrukus pievagrybius pradėjo auginti visoje Europoje. Šiandien pievagrybiai auginami pramoniniu būdu, daugiausiai jų į rinką patenka iš Afrikos, Azijos, Šiaurės bei Pietų Amerikos. Tiesa, šių grybų auginimas galimas ir namuose. Tokiu atveju būsite tikri, kad jūsų šeima maitinasi sveikais ir ekologiškais produktais, kurių užauginimui nebuvo naudoti jokios cheminės trąšos.

 

Kodėl verta valgyti pievagrybius?

 

Pievagrybiuose yra labai daug naudingų baltymų, mineralinių druskų, fosforo rūgšties, kalio, labai nedidelis kiekis riebalų, todėl net dietos besilaikantys žmonės jais drąsiai gali mėgautis. Be to, priešingai nei kiti grybai pievagrybiai nesukelia alergijos, todėl jie puikiai tinka ir tiems, kurie yra alergiški ir negali valgyti miške randamų grybų. Pievagrybių odelėse gausu ekstraktų ir aromatinių medžiagų, todėl patiekalams jie suteikia nepakartojamą skonį ir kvapą. O ir jų apdorojimas pakankamai lengvas, jų nereikia lupti, pakanka nuplauti šaltu vandeniu, o norint, kad jie neprarastų spalvos, pakanka juos užmerkti į šiek tiek parūgštintą vandenį.

 

Grybų auginimas namuose

 

pievagrybiaiPievagrybių auginimas namuose iš pradžių gali nuskambėti kaip iš pasakų skyrelio, tačiau juos auginti namų sąlygomis dar paprasčiau nei pomidorus, agurkus ar bet kurią kitą daržovę. Jie nereikalauja daug priežiūros, erdvės, nėra lepūs, o svarbiausia, kad jie puikiai auga visus metus. Taigi, ko jums reikės, norint užsiauginti skanius, šviežius ir ekologiškus grybus?

 

Visų pirma jums reikės įsigyti specialius pievagrybių auginimui skirtus briketus. Tokie briketai neužima daug vietos, viso labo sveria tik 20 kg ir gali būti laikomi negyvenamose patalpose. Be to, jie būna pilnai paruošti, todėl nieko papildomai turėti jums nereikės. Kai turėsite šį briketą, jį reikės specialiai paruošti grybų auginimui. Tiesa, procedūra labai paprasta: išpakuokite briketą, jame esančias durpes 3 cm sluoksniu supilkite į viršutinį briketo plotą. Durpių nereikia spausti, pakanka lengvai uždėti, vėliau pirštais lengvai kilstelėkite pievagrybių augimo terpę, kad ji lengvai sukibtų su durpėmis. Vėliau bloką sudrėkinkite, neliekite durpių tekančio vandens srove, geriausiai tiks purkštuvas, kuris vandenį paskleidžia miglos pavidalu, tokie naudojami gėlėms drėkinti. Štai ir viskas, neleiskite durpėms išdžiūti, bet tuo pačiu jų neperlaistykite, po 20-30 dienų ims lysti baltos pievagrybių galvutės.

 

Pievagrybiai kartais būna nuvertinami, nes įprasta, kad grybų karaliumi laikomas baravykas, tačiau savo sudėtimi šie grybai labai panašūs, o ir skonis jų nuostabus. Jei manote, kad tai netiesa, derėtų paragauti namuose augintų pievagrybių, nes tai, ką perkame parduotuvėje nė iš tolo neprimena tikrų, natūralių pievagrybių, kuriuos ypač vertina prancūzų kulinarai ir geriausi pasaulio virtuvių šefai.